Trouwfeitjes

Trouwfeitjes

Sommige dingen doe je automatisch, maar waarom eigenlijk? Wij hebben een aantal feiten over trouwen op een rij gezet.

Trouwring

Een trouwring draag je om de ringvinger van je linkerhand. Dit heeft te maken met een eeuwenoud volks geloof dat beweerde dat de linkerhand in verbinding staat met het hart. Er zou namelijk een bloedvat lopen van je linker ringvinger direct naar je hart. De gouden kleur staat trouwens voor onvergankelijkheid.

Trouwboeket

110652b389f989c8c7e3a771e72deb84

Deze traditie hebben we te danken aan de kerk. Het gevecht om een kousenband was in de kerk uit den boze, daarom werd er iets anders bedacht. Het bruidsboeket was geboren! Bloemen staan symbool voor liefde. Nog een feitje, voor de plechtigheid hoort het boeket in de rechterhand van de bruid, daarna links.

Ondertrouw

Sinds 1995 moet je op het stadhuis of gemeentehuis in ondertrouw. In ondertrouw is niets meer dan het aankondigen. Vroeger werd dit gedaan ter voorkoming van problemen. Het wordt ook wel een huwelijksaangifte genoemd.

Strooien met rijst

Door het strooien van rijst wordt er een gelukkige toekomst met kinderen aan het bruidspaar gewenst.

Over de drempel dragen

Drempels hebben sinds mensenheugnis een belangrijke symbolische betekenis. De Romeinen dachten, dat ze door hun vrouw over de drempel te dragen, de demonen uit het huis van de vrouw (ze geloofden dat de demonen uit haar familie haar het huis in volgden) op een dwaalsproor konden brengen. En het zou ongeluk brengen als de vrouw over de drempel zou struikelen.