Tips voor het maken van je trouwkaart!

Tips voor het maken van je trouwkaart!

Zelf je trouwkaart maken is natuurlijk echt wel het origineelste van het origineelste. Niemand die dezelfde trouwkaart heeft als jullie! Je kiest zelf je stijl, je uitstraling, je kleur, je lettertype en al wil je er twintig foto’s op, dan zét je er twintig foto’s op!

Maar kijk uit, maak er geen kermis van, het moet wel duidelijk blijven voor je gasten. Als ze door alle tekstjes, gedichtjes, plaatjes van ringen en roosjes en alle kleuren van de regenboog de belangrijkste info niet meer kunnen zien, is dat niet handig.

Met deze tips maak je zelf een perfecte trouwkaart:

TIP 1:
En dat is er eentje die je altijd in acht moet nemen, ongeacht kleur, stijl of thema: niet te dicht op de rand! Blijf altijd liefst een centimeter van de rand af. De meeste kaartjes moeten nog afgewerkt worden nadat ze gedrukt zijn en er kan altijd een afwijking in het drukken, het snijden of rillen zitten. Om te voorkomen dat je plaatjes, foto’s en teksten van je kaart ‘af vallen’, of niet netjes in één lijn aan de rand staan, is het wenselijk om in ieder geval een halve, maar het liefst een hele centimeter, van de rand weg te blijven.
Bijkomend voordeel is dat een kaart waarvan niet alles op het randje balanceert een stuk rustiger oogt.

TIP 2:
Kies twee lettertypes die goed samengaan, niet meer. Kies twee klassieke lettertypes, of twee moderne. Handgeschreven lettertypes vallen over het algemeen onder de moderne lettertypes, omdat het veelal moderne handschriften zijn. Mooi dus in combinatie met andere strakke letters.

Eén lettertype gebruik je voor de zogenaamde ‘lopende teksten’. Dat is een duidelijk leesbaar lettertype en dat gebruik je voor de tijden, data, locaties, adressen. Je kunt hierin wel variëren in uivoering. Bijvoorbeeld de light, medium of bold-uitvoering, (dun, normaal of vet) of de italic-versie (schuinschrift).
Het andere lettertype wat je kiest kan wat frivoler, uitbundiger zijn en dat gebruikt je bijvoorbeeld voor jullie namen, het woord ‘uitnodiging’ op de voorkant en een eventueel gedichtje. Hiervoor zijn handgeschreven lettertypes dus uitermate geschikt, veel er van zijn niet fijn leesbaar als het langere teksten zijn. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd!

TIP 3:
Probeer niet teveel kleuren te gebruiken, dan oogt je kaart nogal gauw onprofessioneel. (Tenzij je iets met een regenboogthema doet natuurlijk!) Probeer kleuren te gebruiken die goed op elkaar aansluiten, bijvoorbeeld één kleur in verschillende tinten (Blauw, lichtblauw en donkerblauw) eventueel aangevuld met één andere kleur die je er mooi bij vind staan (bv bruin, crème of mintgroen).

Nu ben je klaar om je eigen trouwkaart te ontwerpen. Start met ontwerpen.