Trouwkaarten en… enveloppen!

Trouwkaarten en… enveloppen!

Je denk er in eerste instantie helemaal niet aan als je over trouwkaarten nadenkt, maar toch hoort hij er helemaal bij: de envelop! Zonder envelop ziet het ook maar raar uit. Een envelop dient er niet alleen voor om je trouwkaart te beschermen tegen weer en wind, de hond die achter de brievenbus ligt en om het adres van de ontvanger op te schrijven, maar door een kleurtje te kiezen wat precies aansluit bij je trouwkaart val je ook nog eens lekker op tussen alle andere post! Niet alle enveloppen worden gelijk weggegooid. Meestal wordt de trouwkaart er netjes in terug gestopt en worden kaart en envelop samen bewaard. En dat felle kleurtje verhindert ook nog eens dat de kaart per ongeluk wordt weggegooid!

Enveloppen schrijven of enveloppen printen?
Je trouwkaarten zijn klaar, envelopje er omheen en hop, op de bus. Maar… schrijf je die adressen er allemaal op, of toch maar etiketjes door de printer halen? De etiquette zegt: schrijven. Ook al heb je het handschrift van een dokwerker of een zesdeklasser, tóch is het veel beter om ze te schrijven. Het getuigt er van dat je moeite doet voor je gasten en het is véél persoonlijker als een ritsrats geprint etiket. Omdat je ieder adres met de hand schrijft, sta je bij iedere gast even stil zeg maar. Etiketten plakken is… nou ja… etiketten plakken. Zo snel mogelijk er vanaf willen zijn. En je trouwt maar één keer als het goed is, dus waarom dan niet wat extra moeite doen?

En het is waar: als je 250 gasten uitnodigt zit je al gauw aan 150 enveloppen die je moet schrijven. Ik geef het toe, dat is véél! Maar dan nodig je je beste vriendin uit, je zus, moeder of de buurvrouw (of allemaal!). Je zet een pot lekkere thee, koekjes en petit fourtjes er bij en voilá! Je hebt een gezellige middag én je enveloppen zijn in no time geschreven. Het nuttige met het aangename combineren, zo makkelijk kan het zijn!

Last but not least: de achterkant!
Vroeger, vóór de tijd van de e-mails, werden er vaak echte brieven geschreven, met een echte pen op écht papier. Om de ontvanger aan de buitenkant al te laten zien wie de brief stuurde, werd vaak op het flapje de naam en het adres van de verstuurder geschreven. En later werd dat vaak ‘afgekort’ naar postode&huisnummer. Heel ver daarvoor was het gebruikelijk de envelop te sluiten met een zegel. Ook nu zijn zegels weer helemaal hip! Je kunt was kopen waar een soort lontje in zit en als je dat aansteekt wordt de was vloeibaar. Dat druppel je op de envelop en dan druk je er een stempel in die speciaal daarvoor beschikbaar zijn. Gebruik bij voorkeur de zegelwas, en niet de zegellak van vroeger. Die was veel harder en brak gemakkelijk. Niet zo handig als je het heel aan wilt laten komen met de post van vandaag de dag… Zegelwas is beschikbaar in verschillende kleurtjes. Uiteraard het rood van weleer, maar ook in hip zilver of goud!

artikel - enveloppen-sluitzegels

 

Je kunt ook kiezen voor een leuke sluitzegel om je envelop mee ‘af’ te maken. Een effen transparante, een goud- of zilverkleurige, maar het is ook mogelijk om een ontwerpje te laten maken wat aansluit bij het ontwerp van je trouwkaart! Dan heb je de heilige drie-eenheid bij elkaar voor een compleet beeld: trouwkaart, envelop in bijpassende kleur en een sluitzegel die het geheel af maakt!

En: in plaats van een sluitzegel in de stijl van je trouwkaart kun je tegenwoordig ook zelf postzegels ontwerpen die aansluiten bij je uitnodiging, ook leuk!