Ik krijg regelmatig van de aanstaande bruidegom de vraag: moet ik dit echt? En dan is mijn antwoord: nee, het moet niet, maar het maakt je wel specialer die dag.
De corsage is gemaakt met dezelfde bloemen vanuit het bruidsboeket. Het is een miniboeketje, dat dezelfde structuur en afwerking heeft als het bruidsboeket. Samen zijn jullie daarom een eenheid; passen dan echt bij elkaar.
Ik krijg regelmatig de opmerking dat de corsage gaat hangen. En dat is natuurlijk geen mooi gezicht op foto’s. Op zo’n dag moet je geen omkijken meer hebben van de bloemen, en dus ook niet van de corsage. Daarom werk ik met magneten. Er worden 2 bevestigd; een bovenin de corsage en een bij het steeltje. Deze magneten zijn zo sterk, dat ervoor zorgt dat deze de hele dag op de revers rechtop blijft.
Hoe moet je een corsage dragen? Links of rechts, naar boven of naar beneden?
De wijze waarop de corsages worden gedragen is bij de dames en de heren verschillend. De corsage worden zowel door de mannen als door de vrouwen wel links gedragen maar de hoogte en de richting van de corsage verschillen.
Op de trouwdag of bruiloft wordt de corsage door de dames vrij hoog gedragen, dicht bij de schouder. Het steeltje van de bloem in de corsage wijst bij de dames omhoog, de bloem dus met de kelk of bloem naar beneden. De heren dragen de corsages met het steeltje naar beneden, dus met de bloem naar boven. Draagt de heer een colbert of vest dan wordt de corsage op het revers bevestigd, waarbij het steeltje indien mogelijk in het linker knoopsgat gaat.
Het is van oudsher een gebruik dat de naaste familie en beste vrienden van het bruidspaar een corsage dragen. Als je tijdens de huwelijks-ceremonie en dagbruiloft een klein gezelschap hebt uitgenodigd met uitsluitend die naaste familie en vrienden, dan is het gepast om dat gezelschap een corsage te laten hebben.
Maar tegenwoordig kan en mag je zelf bepalen wie een corsage draagt en hoe deze wordt gedragen. Het is tenslotte jullie trouwdag!
Hilde Kortekaas is Bloemstylist van Bloomonde: www.bloomonde.nl